dijous, 18 de febrer del 2010

EL CEPA I EL MEDI AMBIENT

Des de l’any 2005 fins al setembre del 2009 el CEPA Joan Mir i Mir va disposar d’un Pla de Coherència Ambiental. Aquest pla recollia diverses mesures per millorar l’entorn de l’escola i minimitzar els efectes nocius que la nostra activitat diària tenia sobre el medi ambient. En aquest pla es proposaven les següents mesures:
  • Pel que fa al consum d’energia, el pla pretenia fer reflexionar els usuaris i les usuàries de l’escola sobre el consum i informava de les mesures d’estalvi energètic. Algunes d’aquestes mesures consistien a mantenir portes i finestres tancades quan les estufes funcionaven, apagar els llums i les estufes en sortir de les aules, activar el termòstat de les estufes per evitar mantenir-les contínuament en màxima potència, etc.
  • Pel que fa al paper i a les fotocòpies, el pla incidia directament sobre el professorat. Les principals mesures adoptades consistien a fer les fotocòpies per les dues cares, emprar paper reciclat (sense clor, com a mínim) per fer fotocòpies, habilitar contenidors per a fulls de paper reutilitzables per imprimir només una cara, fer proves d’impressió, etc.
  • Pel que fa a la recollida selectiva, el pla determinava que s’havien de posar contenidors per a paper i plàstic a cada aula, que s’havien de penjar cartells a l’espai escolar que ressaltessin la importància de les 3R: REDUIR (el consum), REUTILITZAR (els papers o altres) i RECICLAR (paper, plàstics).

A més d’aquest pla, durant el curs 2008-09, els departaments de Ciències Naturals i Ciències Socials, amb la col·laboració de tots els altres departaments, van participar en el Programa CO2nnect. Aquest era un programa pensat per afavorir un aprenentatge que aportés a l’alumnat capacitats, aptituds, actituds i consciència, així com coneixement i comprensió de problemes ambientals.

Aquest curs, en canvi, el nostre centre està en procés d'elaborar el projecte d'ambientalització amb la finalitat d’obtenir el guardó de Centre Ecoambiental que atorguen de forma conjunta la Conselleria d’Educació i Cultura i la Conselleria de Medi Ambient dins del Programa de Centres Ecoambientals.

Amb aquest projecte el centre pretén donar més força al pla de coherència i assolir nous reptes. En aquest pla, i per aquest curs escolar, es plantegen cinc objectius bàsics:
  • Incrementar la sensibilització de tot el personal del centre per realitzar una recollida selectiva més eficaç dels residus.
  • Fer que tot el professorat faci un ús assenyat de paper, utilitzi les fotocopiadores de la millor manera possible i eviti fer malbé moltes fotocòpies.
  • Aconseguir un consum assenyat i racional d’energia a l’escola, maximitzant el seu rendiment i minimitzant els efectes al medi natural.
  • Dur a terme diverses activitats de sensibilització dirigides a l’alumnat: fer sortides, xerrades i cicles de conferències; incloure un apartat de medi ambient a cada nombre de la revista del centre; difondre informació ambiental, etc.
  • Incorporar aspectes ambientals en totes les matèries i activitats didàctiques dels diferents departaments per difondre i potenciar tots els propòsits d’aquest pla.

Des d’aquest bloc us convidem a participar en aquest pla per fer-lo més efectiu i a col·laborar activament fent-nos arribar idees, opinions, comentaris, articles, notícies, etc.

Podeu deixar les vostres aportacions al Bloc o enviar-les a la nostra adreça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada